﻿<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"><channel><title>StrataFrame Forum » .NET Forums » General .NET Discussion  » Find the Value of an Enumeration</title><generator>InstantForum 2017-1 Final</generator><description>StrataFrame Forum</description><link>http://forum.strataframe.net/</link><webMaster>StrataFrame Forum</webMaster><lastBuildDate>Mon, 25 May 2026 07:12:12 GMT</lastBuildDate><ttl>20</ttl><item><title>Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31014.aspx</link><description>I have a very simple enumeration&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;public enum paytype&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;cash = 1&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;check = 2&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;other = 3&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;end enum&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I fill a combo box on my win form with the enum but Not Bound to a BO.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;It shows cash and so forth the way I want but is there a way to get the value of the one selected?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Say person selects check, how do I get 2?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Probably easy but not clicking today....&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;TIA.</description><pubDate>Fri, 09 Mar 2012 08:48:01 GMT</pubDate><dc:creator>Terry Bottorff</dc:creator></item><item><title>RE: Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31021.aspx</link><description>Thanks Edhy that will work.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I tried using Ctype but since I don't exactly have all the experience I need I just could not get the syntax correct. Once I saw it, it made sense but I could not produce it. I think my problem was I did not know what type I was trying to convert to what type.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Again thank you so much for such great help.</description><pubDate>Fri, 09 Mar 2012 08:48:01 GMT</pubDate><dc:creator>Terry Bottorff</dc:creator></item><item><title>RE: Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31020.aspx</link><description>You are welcome Terry.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;span&gt;[quote]&lt;/span&gt;&lt;span id="ctl00_ctlContentPlaceHolder_ctl00_ctlTopic_ctlPanelBar_ctlTopicsRepeater_ctl01_lblFullMessage"&gt;But on my form if a person selects Check from the ComboBox how does one figure what value the selected enumeration has? &lt;/span&gt;&lt;span&gt;[/quote]&lt;/span&gt;&lt;ul&gt;&lt;li&gt;If the combobox is binded to a field via the BindingField and BusinessObject properties, then whenever an item is selected from the combobox, this bo.Field will contain the value of the enumeration, in your case will be the number 2.&lt;/li&gt;&lt;li&gt;If the&amp;nbsp; combobox is not binded, then simply cast its SelectedValue to the enum type and do your validation.&amp;nbsp; Something like this:&lt;br/&gt;&lt;/li&gt;&lt;/ul&gt;&lt;span&gt;[codesnippet]&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;pre style="font-family:Consolas;font-size:13;color:black;background:white;"&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Dim&lt;/span&gt;&amp;nbsp;bEnum&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;As&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;&amp;nbsp;=&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;CType&lt;/span&gt;(&lt;span style="color:blue;"&gt;Me&lt;/span&gt;.cbxpaytypes.SelectedValue,&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;)&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Select&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Case&lt;/span&gt;&amp;nbsp;bEnum&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Case&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;.Cash&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:#2b91af;"&gt;MessageBox&lt;/span&gt;.Show(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"You&amp;nbsp;selected&amp;nbsp;cash"&lt;/span&gt;)&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Case&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;.Check&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:#2b91af;"&gt;MessageBox&lt;/span&gt;.Show(&lt;span style="color:blue;"&gt;String&lt;/span&gt;.Format(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"You&amp;nbsp;selected&amp;nbsp;{0}"&lt;/span&gt;,&amp;nbsp;MicroFour.StrataFrame.Tools.&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;Common&lt;/span&gt;.GetEnumDisplayValue(bEnum)))&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Case&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;.Other&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:#2b91af;"&gt;MessageBox&lt;/span&gt;.Show(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"You&amp;nbsp;selected&amp;nbsp;Other"&lt;/span&gt;)&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;End&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Select&lt;/span&gt;&lt;span&gt;&lt;br/&gt;[/codesnippet]&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;/pre&gt;</description><pubDate>Fri, 09 Mar 2012 07:53:22 GMT</pubDate><dc:creator>Edhy Rijo</dc:creator></item><item><title>RE: Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31019.aspx</link><description>Edhy your code worked great. Thank you so much. &lt;br/&gt;&lt;br/&gt;But on my form if a person selects Check from the ComboBox how does one figure what value the selected enumeration has? I'm sure there must be a way but I can not seem to get the correct syntax. This will give me the Text but I can not then change it to its corresponding value.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;pre style="background: white; color: black; font-family: Consolas;"&gt;&lt;span style="color: green; font-family: Lucida Sans; font-style: italic;"&gt;Me.cbxpaytypes.SelectedValue.ToString&lt;/span&gt;&lt;/pre&gt;TIA.</description><pubDate>Fri, 09 Mar 2012 06:44:14 GMT</pubDate><dc:creator>Terry Bottorff</dc:creator></item><item><title>RE: Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31018.aspx</link><description>Hi Terry,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Enumerations are basically Integer type, so all you need to do is to cast the enumeration to Integer, see this pseudo code:&lt;br/&gt;&lt;span&gt;&lt;br/&gt;&lt;/span&gt;&lt;span&gt;[codesnippet]&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Private&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Sub&lt;/span&gt;&amp;nbsp;Button1_Click(sender&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;As&lt;/span&gt;&amp;nbsp;System.&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;Object&lt;/span&gt;,&amp;nbsp;e&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;As&lt;/span&gt;&amp;nbsp;System.&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;EventArgs&lt;/span&gt;)&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Handles&lt;/span&gt;&amp;nbsp;Button1.Click &lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Dim&lt;/span&gt;&amp;nbsp;bEnum&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;As&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;&amp;nbsp;=&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;.Cash&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:#2b91af;"&gt;MessageBox&lt;/span&gt;.Show(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"My&amp;nbsp;Enum&amp;nbsp;value&amp;nbsp;=&amp;nbsp;"&lt;/span&gt;&amp;nbsp;+&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;CInt&lt;/span&gt;(bEnum).ToString)&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;End&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Sub&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Public&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Enum&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;As&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Integer&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; Cash&amp;nbsp;=&amp;nbsp;1&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; Check&amp;nbsp;=&amp;nbsp;2&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; Other&amp;nbsp;=&amp;nbsp;3&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;End&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Enum&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;span&gt;[/codesnippet]&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;As for the MicroFour.StrataFrame.Tools.Comon.GetEnumDisplayValue(bEnum), it is a very nice method that will display a custom &lt;br/&gt;&lt;span&gt;&lt;/span&gt;display value used in the EnumDisplayValue attribute when creating the enum like this:&lt;br/&gt;&lt;pre style="font-family:Consolas;font-size:13;color:black;background:white;"&gt;&lt;span&gt;[codesnippet]&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;Public&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Enum&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;PayTypes&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;As&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Integer&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;lt;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;EnumDisplayValue&lt;/span&gt;(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"Cash&amp;nbsp;Payment"&lt;/span&gt;)&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; Cash&amp;nbsp;=&amp;nbsp;1&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;lt;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;EnumDisplayValue&lt;/span&gt;(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"Check&amp;nbsp;Payment"&lt;/span&gt;)&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; Check&amp;nbsp;=&amp;nbsp;2&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;lt;&lt;span style="color:#2b91af;"&gt;EnumDisplayValue&lt;/span&gt;(&lt;span style="color:#a31515;"&gt;"Other&amp;nbsp;Type&amp;nbsp;of&amp;nbsp;Payment"&lt;/span&gt;)&amp;gt;&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; Other&amp;nbsp;=&amp;nbsp;3&lt;br/&gt;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &lt;span style="color:blue;"&gt;End&lt;/span&gt;&amp;nbsp;&lt;span style="color:blue;"&gt;Enum&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;span&gt;[/codesnippet]&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;span&gt;The EnumDisplayValue attribute will require you to Import the MicroFour.StrataFrame.Tools class and also give control&lt;br/&gt;of being able to display values with spaces in your enumerations, very nice and useful feature.&lt;/span&gt;&lt;br/&gt;&lt;span id="ctl00_ctlContentPlaceHolder_ctl00_ctlTopic_ctlPanelBar_ctlTopicsRepeater_ctl01_lblFullMessage"&gt;&lt;/span&gt;&lt;/pre&gt;</description><pubDate>Thu, 08 Mar 2012 20:02:50 GMT</pubDate><dc:creator>Edhy Rijo</dc:creator></item><item><title>RE: Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31016.aspx</link><description>Michel thank you for the help.&lt;div&gt;This is the code I tried:&lt;div&gt;========&lt;div&gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;div&gt;&amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp; Dim bEnum As Enumerations.PayTypes = Enumerations.PayTypes.Cash&lt;div&gt;&amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp; MessageBox.Show(MicroFour.StrataFrame.Tools.Common.GetEnumDisplayValue(bEnum))&lt;div&gt;&amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp; MessageBox.Show(MicroFour.StrataFrame.Tools.Common.GetEnumAlternateDisplayValue(bEnum))&lt;div&gt;===========&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;div&gt;And each messagebox showed Cash which I guess makes sense so I am not doing something correct but I am not sure what. What am I overlooking?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;div&gt;TIA.</description><pubDate>Thu, 08 Mar 2012 18:41:29 GMT</pubDate><dc:creator>Terry Bottorff</dc:creator></item><item><title>RE: Find the Value of an Enumeration</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31015.aspx</link><description>Hi Terry,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;look at the EnumDisplayValueAttribute class, in the Microfour.Strataframe.Tools namespace</description><pubDate>Thu, 08 Mar 2012 15:43:08 GMT</pubDate><dc:creator>Michel Levy</dc:creator></item></channel></rss>