﻿<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"><channel><title>StrataFrame Forum » .NET Forums » General .NET Discussion  » Visual Inheritance</title><generator>InstantForum 2017-1 Final</generator><description>StrataFrame Forum</description><link>http://forum.strataframe.net/</link><webMaster>StrataFrame Forum</webMaster><lastBuildDate>Fri, 29 May 2026 13:44:23 GMT</lastBuildDate><ttl>20</ttl><item><title>Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31292.aspx</link><description>Hi There,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;for a larger project I have set up some base-classes but I am coming to the point&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;where I don't know what to do.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I have build a base form class (mystdFRM) which is a strataframeform with some additional properties and a themed panel.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;From this class I build a new class (mysingledatafrm) which has some methods for datahandling and a themed toolstrip with three buttons added (Save,Undo,Exit).&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I use this form for simple data-entry like parameter setup or editing data based on a single BO.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;So far everything works fine, but what I can't accomplish is to change controls derived from my base-class. For example, if I would like to add a fourth button to a form derived from mysingledatafrm (the one with the toolstrip on it), I can not modify the control, something I could do in VFP. &lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I found some articles explaining that I should change the modifiers of these controls to "protected friend" but this does not help.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Can anybody tell me, how or if this can be done (VB.NET/VS2010?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thanks in advance&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thomas</description><pubDate>Wed, 25 Jul 2012 11:30:38 GMT</pubDate><dc:creator>Thomas Holste</dc:creator></item><item><title>RE: Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31300.aspx</link><description>Hi Michel,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Nice trick adding the controls via the Designer.&amp;nbsp; Thanks!!!</description><pubDate>Wed, 25 Jul 2012 11:30:38 GMT</pubDate><dc:creator>Edhy Rijo</dc:creator></item><item><title>RE: Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31299.aspx</link><description>Hi Michael,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;thanks a lot for your help, I will try it immediately.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Best regards&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thomas</description><pubDate>Wed, 25 Jul 2012 11:10:03 GMT</pubDate><dc:creator>Thomas Holste</dc:creator></item><item><title>RE: Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31297.aspx</link><description>Hi Thomas,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;In all my projetcs, I use only derived classes from SF classes (some are&amp;nbsp;derived twice, one from SF, and onother from this first derivation for each kind of project). &lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Here's how&amp;nbsp;I faced this MaintenanceToolStrip derivation proble: I need to add buttons for Print and Preview, each of them in a detail or full list version, in 2 new dropdown buttons. And I needed to choose these buttons to be dynamically&amp;nbsp;visible or not, for each forms&amp;nbsp;hosting this new maintenance toolstrip, depending of the condition of existing rows or not in the main BO.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;So I wrote it inside the designer file itself, in the class definition&amp;nbsp;[code]&lt;br/&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; ToolStripSeparator &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripSeparator&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; PRINT &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; PREVIEW &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; mnuPREVIEW &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripDropDownButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; PREVIEWLISTE &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; PREVIEWDETAIL &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; mnuPRINT &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripDropDownButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; PRINTLISTE &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Friend&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;WithEvents&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; PRINTDETAIL &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;As&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;[/code]&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;and in the InitializeComponent sub:&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;[code]&lt;br/&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Private&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Sub&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; InitializeComponent()&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.ToolStripSeparator = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripSeparator&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PRINT = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PREVIEW = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.mnuPRINT = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripDropDownButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PRINTLISTE = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PRINTDETAIL = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.mnuPREVIEW = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripDropDownButton&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PREVIEWLISTE = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PREVIEWDETAIL = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Windows.Forms.ToolStripMenuItem&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.SuspendLayout()&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;'&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;'ToolStripSeparator&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;'&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.ToolStripSeparator.Name = &lt;/font&gt;&lt;font color=#a31515 size=2&gt;&lt;font color=#a31515 size=2&gt;"ToolStripSeparator"&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.ToolStripSeparator.Size = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;New&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt; System.Drawing.Size(6, 25)&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;'&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;'Imprimer&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;&lt;font color=#008000 size=2&gt;'&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PRINT.Image = &lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Global&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.MLControlesSF.My.Resources.Resources.Printer96&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PRINT.ImageTransparentColor = System.Drawing.Color.Magenta&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;&lt;font color=#0000ff size=2&gt;Me&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;font size=2&gt;.PRINT.Name = &lt;/font&gt;&lt;font color=#a31515 size=2&gt;&lt;font color=#a31515 size=2&gt;"PRINT"&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;&lt;font color=#a31515 size=2&gt;&lt;font color=#a31515 size=2&gt;&lt;br/&gt;&lt;font color=#008000&gt;'... and so on&lt;/font&gt;&lt;br/&gt;&lt;/font&gt;&lt;/font&gt;[/code]&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;this code works fine for many years, just forgot it.</description><pubDate>Wed, 25 Jul 2012 11:05:55 GMT</pubDate><dc:creator>Michel Levy</dc:creator></item><item><title>RE: Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31296.aspx</link><description>Hi Thomas,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I have not tried with the ToolStrip since I don't use the maintenance ToolStrip, I basically follow the logic used in the StrataFlix sample using ActionLinkItems instead since I do have more control over those.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;I do remember that once, when I was learning to use SF, I tried to add buttons to the SF toolstrip but couldn't do it and what I did was to hide the buttons I didn't use and add another toolstrip with the buttons I wanted, after that the StrataFlix sample came out and I choose to follow that logic in my designs.</description><pubDate>Wed, 25 Jul 2012 09:46:19 GMT</pubDate><dc:creator>Edhy Rijo</dc:creator></item><item><title>RE: Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31295.aspx</link><description>Hi Edhy,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;thanks for your help. I tried setting the modifier to public, but it does not work.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Somewhere on the MSDN-Servers I found a bug-confirmation that visual inheritance does not work with the toolstrip-control. It was quite old (VS2005) but maybe that is still the state of the control.&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Have you been able to derive a form with a toolstrip from a baseform and then been able to change the toolstrip in the designer?&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Best regards&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Thomas</description><pubDate>Wed, 25 Jul 2012 09:38:39 GMT</pubDate><dc:creator>Thomas Holste</dc:creator></item><item><title>RE: Visual Inheritance</title><link>http://forum.strataframe.net/FindPost31294.aspx</link><description>Hi Thomas,&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;[quote][b]Thomas Holste (7/24/2012)[/b][hr]I found some articles explaining that I should change the modifiers of these controls to "protected friend" but this does not help.[/quote]&lt;br/&gt;&lt;br/&gt;Just change the Modifiers to Public for the objects that you want to access from other classes and rebuild the project.</description><pubDate>Tue, 24 Jul 2012 15:03:26 GMT</pubDate><dc:creator>Edhy Rijo</dc:creator></item></channel></rss>